Facebook vagy Google Ads: mikor hol érdemes hirdetni

Azt hiszem, hogy az vitán felül áll, hogy ha ma valaki online hirdetést szeretne feladni, akkor két felület közül választhat: Facebook vagy Google AdWords. De mi alapján érdemes választani? Mikor melyik lehet a jó döntés? Ezt a kérdést járjuk most kicsit körbe.

Google AdWords – keresőhálózat

A Google keresőhálózatán – tehát magán a Google keresési találatai között – azokat a felhasználókat tudjuk elérni, akiknek pont akkor, abban a pillanatban van szükség az adott szolgáltatásra, termékre. Ha valaki beírja azt, hogy pamut zokni, akkor valószínűleg ő pamut zoknikat akar venni és nem repülőgép-vezetői tanfolyamot keres magának. Ebben az esetben egy rövid, hatásos ajánlattal tudjuk felhívni magunkra a figyelmet és „meggyőzni” a felhasználót arról, hogy neki az általunk kínált pamut zokni lesz a megfelelő.
Mikor érdemes használni: amikor olyan felhasználókat szeretnénk elérni, akik az adott pillanatban érdeklődnek a termékünk/szolgáltatásunk iránt.

Google AdWords – Display Hálózat

Azon ügyfeleknek, akik nem tudják, hogy mi is az a Display Hálózat, leegyszerűsítve azt szoktuk mondani, hogy „banneres hirdetések”. Ez persze egy picit fél igazság, hiszen vannak más, banner alapú hirdetési rendszerek is, de az esetek túlnyomó részében az AdWords GDN (Google Display Network) hálózatához tartozó bannerekkel találkozhatunk.
Ahogy azt már mondtam, ezen a felületen különféle bannerekkel hirdethetjük termékünket, szolgáltatásunkat. Ezek a hirdetések minden esetben olyan weboldalakon fognak megjelenni, amik csatlakoztak a GDN-hez. Ide tartoznak kisebb-nagyobb oldalak is – igazából bárki csatlakozhat díjmentesen, ha eleget tesz az amúgy nem bonyolult szabályoknak. A weboldalakon túl display kampányként tudunk megcélozni mobil alkalmazásokat is, de a youtube videók közben található bannerek is itt helyezhetőek el (a videóhirdetések nem).
Célzást figyelembe véve alapvetően nem weboldalakon helyezzük el a bannereket (bár van erre is lehetőség) hanem ugyan úgy a felhasználókat célozzuk meg különféle szempontok alapján (érdeklődés, demográfia, remarketing). Ezt úgy kell elképzelni, hogyha valaki felmegy egy weboldalra, aki mondjuk érdeklődik a kiskutyák iránt, akkor ő nagy valószínűséggel kiskutyás hirdetést fog látni; azonban ha egy másvalaki, aki a cicák iránt érdeklődik (másik böngészőből, másik eszközről, másik Google profillal belépve) megy fel ugyan erre az oldalra, akkor ő cicás hirdetéssel fog találkozni.
Mikor érdemes használni: tökéletes remarketing hirdetésekre (célzott hirdetés azoknak, akik már jártak az oldalon), de brand építésre is tökéletes. Értékesítési csatornaként nehezebben tud működni a nagyobb reklámzaj miatt, valamint a felhasználó állapota miatt: amikor felmegy egy weboldalra mondjuk cikket olvasni, akkor őt az a tartalom érdekli, nincs „vásárlási hangulatban”, ezért sokkal nehezebb őt meggyőzni.

Facebook

A Facebook hirdetései alapvetően belesimulnak a hírfolyamunkba – bizonyos nézőpontok szerint mostanság arányában több hirdetés látszik a Facebook hírfolyamban, mint releváns, felhasználók által generált tartalom. Ez azért nem teljesen így van, de tény: minőségi hirdetés kell ahhoz, hogy felkelthessük a figyelmet és kitűnjünk a tömegből.
Célzás szempontjából sokban hasonlít a Google Display Hálózatához: ugyan úgy a felhasználók érdeklődési körei, viselkedése alapján tudjuk megcélozni a felhasználókat. Azonban van itt egy óriási különbség: míg az AdWords esetében nagyon sok kategorizálás mintavételezésen alapul (a meglátogatott oldalak „kategóriái” alapján próbálja besorolni a felhasználókat), addig a Facebook esetén mi magunk nyilatkozunk gyakorlatilag arról, hogy mi érdekel minket: milyen típusú oldalakat, bejegyzéseket lájkolunk, de alap érdeklődéseket mi magunk is beállíthatunk.
Mikor érdemes használni: a Google Display Hálózathoz hasonlóan remarketing kampányokra tökéletes és Brand építésre is. Viszont itt kevésbé igaz az, hogy nehezített körülmények között vagyunk, ha új vásárlókat szeretnénk gyűjteni. Ennek az az oka, hogy amikor valaki „csak úgy” görgeti a Facebook hírfolyamát, akkor az agya „nézelődő” üzemmódban van, nincs konkrét feladata. Ennek köszönhetően kevésbé elutasító egy-egy jó ajánlattal szemben, hiszen azok nem vonják el a figyelmet az aktuális „feladattól” (szemben a GDN bannereivel, amik elvonhatják a figyelmet pl. az adott cikk olvasásától).

Akkor a Facebook jobb, mint a GDN?

Ezt így nem lehet kategorikusan kijelenteni. Más feladata van a GDN-nek és más a Facebook-nak. Mi azt szoktuk javasolni az ügyfeleknek, hogy ha lehetőség van rá, akkor a lehető legtöbb eszközt próbáljuk ki, mert csak így lehet kijelenteni, hogy valami működik, valami pedig nem.
A GDN erősebb oldala inkább a brand építés, míg a Facebook erősebb lehet direkt értékesítésben. Azonban mindkettő tökéletes remarketing kampányokhoz is.

Összegzés

Ahogy az jól látható, nem lehet pálcát törni egyik felület felett sem – még abban az esetben sem, ha két hasonló célról, projektről van szó. Mi is találkoztunk már több olyan esettel, amikor két ügyfél közel hasonló céllal és célpiaccal teljesen más stratégiával tudott eredményes lenni. Ezért szoktuk azt mondani az új ügyfeleknek, akik úgy keresnek meg minket, hogy ők „csak Facebook-on” vagy „csak AdWords-ben” szeretnének hirdetni, hogy vizsgáljuk meg első körben a célpiacukat és a konkrét célokat, mert ezek ismeretében lehet meghatározni, hogy milyen eszközökre van szükség.
Ha kérdésed lenne vagy felkeltettük az érdeklődésedet, kérd neked szóló, egyedi árajánlatunkat!
ÁRAJÁNLAT KÉRÉS