Videó készítése a YouTube Video Builder használatával gyorsan és ingyen

Profi videós hirdetést szeretnél ingyenesen? A videós jelenlét eddigi legnagyobb akadálya ott volt a KKV cégek számára, hogy a tartalom előállítása meglehetősen drága. Még egy egyszerű, félperces kis spot is sok tízezerbe kerülhetett, holott egy videó nem videó. Sőt, szerkeszteni, átírni, átvágatni is sokba kerül.
Mostantól egy nagyot léptünk előre a képi content marketing terén azzal, hogy ma már bárki, bármikor, programozói és vágói tudás nélkül is tud magának profi megjelenésű videós hirdetést készíteni.

Céges videó, bemutatkozó videó készítés ingyenes eszközzel

A dolgot meggyorsította a járvány, mely átrendezte, sokszorosára növelte az online tartalmak iránti igényt. Ez eddig sem volt túl kis léptékű, de most, szinte minden iparágban érezhető változást hozott. Ebben nem kis szerepe van az online videók elterjedésének. Aki ezt a hullámot nem lovagolja meg, az behozhatatlan hátránnyal nézhet szembe.

Gyors és önkiszolgáló online videókészítő, videószerkesztő program

Nézz ezentúl  más szemmel a videós tartalmakra! Alapvetően kétféle van: az egyik a klasszikus kamerával felvett film, esemény, riport. És van egy másik, ami szintén mozog, animált, de állóképekből, fotókból, szövegekből, grafikákból rakják össze. A laikus szinte nem is fogja fel az óriási különbséget: hiszen ma már akár a tévés reklámszpotok jelentős része is az utóbbihoz tartozik, (illetve a kettő részeiből keverték össze). 

Mi kell a Youtube Video Builder használatához, egy jó céges videóhirdetés megalkotásához?

Profi, saját készítésű videószpotunk ma már akkor is lehet, ha van pár szuper képünk, egy jó gondolatunk és egy logónk. Az alkalmazás animálja az anyagot, választható zenét kever alá és már mehet a menet.
Videó készítése a YouTube Video Builder használatával gyorsan és ingyen

 A YouTube Video Builder használata lépésről lépésre

Jelentkezz be abba a Google fiókba, amellyel használni szeretnéd, Az űrlapon megadott e-mail címnek meg kell egyeznie azzal a e-mail címmel, amelyet Google-fiókodhoz használsz. Ezen felül hozzáférés is kell egy YouTube-csatornához ezzel az accounttal., hiszen a létrehozott videókat a Video Builder automatikusan feltölti majd ide. Ha a YouTube-csatornád kezelésével mást, pl. egy ügynökséget, vagy külsős szakembert bízol meg, akkor a tulajdonos vagy a kezelő engedélyére is szükség van.
Csak jogtiszta, saját tartalmat, képet, logót, grafikát tegyél a videódba: ez lehet saját készítésű kép, grafika, esetleg vásárolt tartalom, mely nem sérti senki szerzői, illetve személyiségi jogait.
A Google Chrome böngészőt használd, mert a videókészítő enne van optimalizálva, sőt, ugyanazzal a fiókkal jelentkezz is be a Chrome-ba is, amivel a videókészítőt használni fogod.
Mivel még béta állapotban van, így hozzáférést kell kérni, amit várhatóan pár nap alatt meg is adnak, nem automatikus sajnos, de lássunk neki itt:
https://services.google.com/fb/forms/videobuilderbeta/

Az online videó készítés lépései röviden

 1. A Chrome-ban nyissuk meg a Video Buildert.
 2. Nézzünk körül témák között, keressünk egy  videó elrendezést, majd kattintsunk az Elrendezés használatára.
 3. Szabjuk személyre a színeket, a színvilágot, hangulatot a márkánkkal összhangban.
 4. Képeket, logót simán drag & drop behúzással illeszthetünk bele, vagy böngészhetünk a gépünkből is (choose image) A képek maximális fájlmérete 2 MB.
 5. A Video Builder alján található „Storyboard” panelen látjuk a képeket a videó elrendezésének előnézetét. Ezt folyamatosan lehet variálni.
 6. A képekre szöveget , vagy akár kattintható linket is lehet tenni, a betűtípust és a szöveg megjelenését lehet állítani.
 7. Végül jöhet a zenei aláfestés: egy nagy zenei könyvtár áll a rendelkezésünkre, ám csak azokból lehet választani, egyedi zenét nem támogat a rendszer.
 8. Amikor már kész, kattintsunk a VIDEÓ LÉTREHOZÁSA gombra. Ekkor várni kell, akár perceket is, mire a rendszer elkészíti. Re nyomkodjunk, legyünk türelmesek!
 9. Válasszuk ki azt a YouTube csatornát, ahová feltöltjük a videót, majd írjuk be be a videó nevét. ( ezt azért írjuk le külön, mert lehet, hogy az adott címhez több csatornával is rendelkezhet valaki). A YouTube adatvédelmi beállításainak módosításához vagy a kiegészítő videobeállítások (például a videó leírása, a bélyegkép vagy a címkék) frissítéséhez már a YouTube Stúdiót kell használni, pont úgy, mint eddig, ha videós tartalmat tettünk közzé.
 10. Kattintsunk a Videó mentése gombra, így feltesszük a videót a kiválasztott YouTube-csatornára. Innentől már minden a megszokott módon megy, megosztható, beágyazható, vagy akár indulhat is egy vadiúj Google AD  kampány rá. 
 11. Hú, de mi van akkor, ha mégsem tetszik, ha valamit módosítani kellene utólag? Ha módosítani szeretnéd a videó elrendezését, kattints a Videó szerkesztése elemre. De ne zárjad be azt a fület, ahol létrehoztad a videót! Ha igen, akkor sajnos új elrendezést kell létrehozni a Video Builderben.

A videód bárhol használható – indíthatsz Youtube kampányt, videós hirdetéseket, de be is ágyazhatod a weboldalba, vagy akár a hírlevélbe is.
Videó készítése a YouTube Video Builder használatával gyorsan és ingyen
Célcsoportra szabott videós hirdetések készítése A/B teszteléssel is:
Céljaid szerint akár több videót is készíthetsz, ahol a fő beállítások hasonlóak, ám a képeket, vagy az üzenetet cseréled . Ez kiválóan alkalmazható arra, hogy kiteszteld a közönséget. Soha ennél egyszerűbb lehetőség nem volt megnézni, mit szeretnek jobban? – Kupont vagy ajándékot? Sportosat, vagy elegánsat? Városi hátterest, vagy tájképet? Szendvicset, vagy pizzát? – most majd kiderül.

A jó videó készítéséhez egy pár személyes tipp

Ne az eszközzel kezdd, hanem először tervezd meg, hogy kinek és mit akarsz mondani, mi a fő cél, amit el akarsz érni. (Néha elég az is, ha végignézi, de lehet belőle akár vásárlás, vagy feliratkoztatás is.)
Írj egy rövid jegyzetet, szedd össze a gondolataid.
Válogasd ki és szerkeszd meg a képeket és ha kell, csökkentsd le a file méreteket. A munkát ahhoz hasonlítanám, mint amikor egy rövid bemutatkozó prezentációt akarunk készíteni egy rendezvényre. Sokkal egyszerűbb, ha egy átgondolt, felfűzött üzeneted, szöveged van, mintha diáról diára küzdesz a figyelemért.

 • Tehát, írd meg a storyboardot (ez nagyon szakmaian hangzik!). Akár csak hívószavakat, pár szavas mondatokat is írhatsz képről képre haladva. Addig húzd meg, amíg emberileg lehetséges, ha csak 2 szó marad, az hatásosabb lehet, mint egy szép,  kerek mondat.
 • Használj egyértelmű, jó felbontású, tiszta, világos, éles képeket.
 • Legyél átgondoltan érzelmes, a képpel erős hangulatokat válthatsz ki, ami megragadja a másodperc tört része alatt a figyelmet.
 • Ne zsúfolj: se képeket, se mondanivalót. 
 • Egy videó 1 gondolat, 1 tiszta cél.
 • A legfontosabb része a jó videónak a hatásos felütés és  a rámenős zárókép. A nyitóképpel megragadod a figyelmet, a záró képpel pedig üzenetet, call to actiont adsz. De ez az utóbbi csak akkor hat, ha el is jut oda a néző! Vagyis kerüld a felesleges mellébeszélést, vezesd jól a figyelmét!
 • Másodpercenként 1 kép a maximum, de inkább 1,5-2 másodperces váltásokkal menj. Egy fél perces videóba kb. 10 snittnél ne kerüljön több. Mielőtt elmented, nézd meg többször is.. Húzd inkább meg, mintsem beletegyél!
 • Ha lehet, használj arcot nyitott szemmel, erre tudat alatt nagyobb a figyelem. (nem véletlen, hogy a magazinok nyitóképei is portrék többnyire.)
 • Zenében ne azt válaszd, ami neked tetszik, hanem azt, ami a közönségnek. Ne legyen túl hangosra állítva, mert zavaró.

Videó készítése a YouTube Video Builder használatával gyorsan és ingyenVideó készítése a YouTube Video Builder használatával gyorsan és ingyen

Videókészítésre is igaz: a kevesebb néha több!

Inkább több, rövidebb anyagod legyen, mint egy nagy. A figyelem határa az első 10-15 másodperc, tehát  azonnal tudni kell, hogy miről szól, nem lesz ideje a nézőnek kivárni. Nem mozifilmet rendezel!

Ha hirdetni akarod a videód

Tapasztalatom szerint kb. az első 3-5 másodpercben rezeg az ujj a tovább gombon, az egéren, ekkor dől el hogy “megvettük”-e a figyelmét.
Ha hirdetni akarod a videót, akkor 29 mp-nél ne legyen hosszabb az anyag, így  sokkal több és értelmesebb megtekintést fog hozni olcsó kattintási áron. Legyél igényes, ha már van egy ilyen szuper eszköz, van idő, van kép, akkor csinálj valami jót, profin a Youtube Video Builder segítségével. 
Ha nincs azonnal pár jó képed, akkor vegyél párat egy képügynökségtől, (nem kell extranagy felbontású) vagy csinálj, fotózz, de vizuálisan ne legyél megalkuvó! Öreg hiba kivárni, “ha majd működik akkor invesztálok bele” – egyből a legjobbal kell nyitni, ami csak elérhető.  
Ha pedig Youtube hirdetésekkel célzottan és sok emberhez akarod eljuttatni és bevételt akarsz növelni a videóid segítségével, akkor egy beszélgetést, tanácsadást megér a dolog, hiszen már magán az eszközön sokat spóroltál!