WordPress weblap készítés olcsón?

wordpress website

A WordPress weboldal készítés olcsó, tartja a közhiedelem: hiszen szinte kész, “csak fel kell rakni, meg személyre szabni”. Azonban az ár nagy szórást mutat amikor a leendő megrendelő több cégtől is kér ajánlatot. Mi lehet az oka?

Ha pusztán a számokat nézzük az megzavarhat, hiszen mi lehet az oka annak, hogy „ugyanazt” a weblapot valaki 200.000 forint alatt, míg a másik ennek többszöröséért készíti el? Egy laikus nem tudja elsőre elbírálni azt, hogy az ár milyen minőséget is takar.

Cikkünkben megmutatjuk, hogy mi a különbség egy – “Wordpress weblap készítés olcsón pár nap alatt” – típusú ajánlat és egy profi honlap készítés között.

Mi határozza meg, hogy mennyibe kerül egy weboldal?

Alapvetően az, hogy mit kell tudnia, milyen a felépítése, illetve vannak-e benne extra funkciók. Ezt a megrendelők egy része nem tudja, mert felhasználói és nem fejlesztői szemmel tekint rá. Mit tekintünk általában extra funkciónak és mit nem?

A táblázat csak példa a leggyakoribbakra, de korántsem teljes.
A WordPress weblap készítés olcsón általában csak az alapfunkciókra vonatkozik. Az extrák, egyedi kérések drágíthatják a weblapot.

ALAPFUNKCIÓKGYAKORI EXTRÁK
blog, aloldalak, címke és kategóriarendszer, menü, logó, lábléc, ingyenes SEO plugin, Tagmanager, Search Console betétele. kártyás fizetési modul, illetve webshop elemek, fizetős SEO és egyéb pluginok, A/B tesztek,
mobilon is jó élményt ad (reszponzív) többnyelvű weboldal feltöltéssel együtt
képek, galériák, bannerek, beágyazott videók, social media ikonok, vagy feedekegyedi kalkulátorok, termék specifikáló alkalmazások, beillesztett egyedi fejlesztés
kapcsolati űrlapok, értesítések, kattintható telefonszám, térkép integrációonline foglalási rendszer, vagy CRM integráció, egyedi API-val
A wordpresshez számos ingyenes és fizetős plugin létezik, de ezeket többnyire konfigurálni kell
Wordpress weblap készítés olcsón?
Képek forrása: pexels

WordPress weblap készítés olcsón? Az árát a legszemléletesebben egy autó árával tudom összevetni, hiszen ez utóbbit talán már a többen vettek.
Egy új autót lehet venni 5 millióért és 50 millióért is, mindkettőnek négy kereke van és utazni lehet vele…vagy mégsem ugyanaz az élmény?

A különbség mégis lehet az, hogy míg az autó esetében mind a kettővel el lehet menni egy kellemes nyaralásra. Ám nem biztos, hogy egy olcsó weboldal maradéktalanul betölti a célját, vagyis vevőket, leadeket hoz a tulajdonosának.

Nézzük, mitől drágább az egyik autó, mint a másik?
A drágább járműveket magasan képzett szakemberek készítik, a legjobb minőségű alkatrészekből, ami jóval nagyobb teljesítményt, tartósságot és esztétikumot garantál. A márkának van garanciája, supportja, extra védelme, ha baleset, vagy meghibásodás történne.

Hasonlóan van ez a weblapok esetében is:
Annak ellenére hogy mindegyiknek ugyanaz a keretrendszer az alapja (WordPress) az elkészült honlap minősége, megbízhatósága és betöltődési sebessége szorosan összefügg a készítője szaktudásával és alaposságával.

Lehet, hogy ránézésre semmi kivetnivaló nincs benne
De ha “felemeljük a motorháztetőt, tesztet futtatunk vagy emelőre rakjuk” a rejtett hiányosságok és hibák gyorsan előbukkannak. A honlaphoz nem kell műszaki vizsga, így csak a tulajdonosa szívhatja a fogát. De térjünk vissza a WordPress weblap készítés árához.

Mi a különbség egy WordPress weblap készítés olcsón és egy profi – ám drágább – között?

Megint egy áttekinthető táblázatot adok, a leggyakoribb témákat kiemelve. A lista nem teljes, de arra elég, hogy képbe kerüljön, mi minden lehet fontos már a kezdetektől.

Az olcsó weblap A profi weblap (ezért nem lehet olcsó):
Kevés időráfordítással készülMegfelelő időt szánnak rá
Alacsony szakértelemmel rendelkező szakember készítiMagas szakértelemmel rendelkező szakember készíti
Könnyen feltörhetőBeépített hacker védelem
Nincs spam védelemBeépített spam védelem
Bármikor elveszhetnek az adatokBeépített automata biztonsági mentés
Az ajánlatkéréseket nem menti adatbázisba (így elveszhetnek fontos leadek)Az ajánlatkéréseket elmenti adatbázisba is (nem veszhet el)
Nem frissíthető, mert nem jogtiszta sablont és pluginokat használBármikor frissíthető, mert jogtiszta sablont és pluginokat használ
Nincsenek SEO beállítások, vagy rosszakMinden fontos SEO beállítás megvan, sőt a Search Console is.
Nincs Google Analytics és Tag Manager mérés beállítása Google Analytics és Tag Manager mérés beállítása, tesztelése.
Lassan tölt be a weblap, nincs a szerverhez optimalizálvaGyorsan tölt be a weblap, mert a szerverhez van optimalizálva
Probléma esetén elérhetetlen a fejlesztő, vagy csak nagyon sokára válaszolProbléma esetén rögtön elérhető a fejlesztő
A WordPress weblap készítés olcsón sokszor probléma forrássá válhat

Nézzük a honlapkészítés idejét
Ez nagyban összefügg az árral, hiszen egy jól dolgozó weblapkészítőnek, webfejlesztőnek az órabére, munkadíja nem minimálbér.

A szakértelem és a friss tudás fontos:
Az is gyakori, hogy mivel olcsón dolgozik, tele van megrendelésekkel és “futószalagon gyártja” az összetákolt weblapokat. Vagy… nincs épp munkája, mert rosszul dolgozik és minimális pénznek is örül. Kezdő, hiszen nemrég még teljesen más szakmája volt, vagy épp kikerült az iskolapadból.

Egy profi weboldalkészítő, vagy PPC szakember heti munkaidejének jelentős részében képzi magát, a legfrissebb trendeket, megoldásokat tanulja és alkalmazza. A munkájának árában ez az idő és hozzáállás is benne van. Nem csak szép weblapokat készít, hanem az összes funkciót beépíti, ami egy professzionális weblap esetén alapvető fontosságú:

Hacker és spam elleni védelem

Ennek fontosságát az érti meg csak igazán, akinek volt már kellemetlen élménye. Egy weboldal is képes megfertőződni vírussal, sőt terjeszteni is képes. Ezzel a keresőből is kitehetik, mint potenciális veszélyforrást, nem beszélve a kiesés ideje alatt keletkező kereskedelmi kárról.

Vannak olyan hackerek, melyek túlterhelést okozhatnak, vagy kártékony linkeket telepítenek és el sem tudja képzelni a naiv ügyfél, hogy miért jelent ő oldala potenciális csalást?

Sőt, mivel a domainos levelezése is innen megy, a cég postája is megy egyenesen a spam mappába, vagy fennakad a fogadó szerverének spamszűrőjén, így el sem jut a címzetthez mondjuk egy számla, vagy fontos szerződés…

De ilyen szintű odafigyelés nem jellemzi az olcsó WordPress weblap készítő szakikat. Innen ered az a vélekedés is, hogy a nyílt forráskódú WordPress nem jó, mert bárki könnyen feltörheti. Megfelelő védelem beállítása mellett weblapjánál ennek minimális az esélye.

Mire jó a weboldal biztonsági mentése?

Arra, hogy ha bármi történik, vissza lehet állítani a legutolsó problémamentes állapotot. A baj leggyakoribb oka lehet egy vagy több bővítmény frissítéséből adódó összeakadás, hozzá nem értő ember belenyúlása, vírus, vagy jóval ritkább esetben akár egy hacker okozta támadás.

Az is fontos, hogy milyen gyakorisággal készül biztonsági mentés.

Egy nagy forgalmú kereskedelmi webhelyen pár perc is sokba kerül. De ahol nincs változás, néhány naponta is elég. Azt is fontos meghatározni, hogy hány előző verziót tároljon, ne tömje tele vele a tárhelyet indokolatlanul, mert ettől akár a levelezés is leállhat.

Az ajánlatkérések mentése?
Ezt nem is magyarázom, hiszen ennél fontosabb dolog nincs is.

Frissítési kérdések
A WordPress weblap készítése során a profik a legújabb elérhető verziókat használják. Az amatőrök meg nem biztos: néha feltört, “megokosított, kissé átalakított” részletekből állítják össze a weblapot, amely egy komolyabb frissítésnek könnyen áldozatul eshet.
Ha nincs rendszeresen (havonta) frissítve minden sablon és modul, akkor bármikor feltörhetik a weboldalt és az olcsó weblap helyreállítása sokkal többe kerül, mint egy jó minőségű weblap készítése és rendszeres frissítése. Az esetlegesen elveszett adatok pótolhatatlanok.

Sokan nem értik, hogy hát akkor ez nem mind WordPress?

Ennek a keretrendszernek is vannak verziói, rendszeres frissítései. Kész sablonok vásárlásánál ez lehet a gond: amíg elérhetők hozzá frissítsek és jogtiszta, addig nincs nagy baj. Azonban ha leállnak a frissítésekkel, akkor egy jogtiszta WordPress weblap is elavul.

WordPress SEO beállítások

Sokan élnek abban a tévhitben, hogy ez a rendszer eleve “seo-barát, nem kell vele semmit se tenni”. Egyszer jól megseózzák nekik az oldalt – bármit is jelentsen ez számukra – onnantól majd teszi a dolgát. Végül csodálkoznak, hogy nem így van.

Az on site technikai SEO már a tárhely kiválasztásánál kezdődik és mindig kell vele foglalkozni, ellenőrizni. Akárcsak a tartalmi on-site SEO beállításokat, melyeket például minden új blogcikkhez, vagy képhez is el kell végezni.

SEO szövegírásra minden weboldalnál nagy hangsúlyt kell fektetni, akár WordPress, akár nem.

Ha jó élményt ad az oldal, jól lehet olvasni, meggyőző, hiteles és egyedi, akkor sokkal nagyobb az esélye a sikerre. Amikor a WordPress weblap készítés olcsón kerül kiajánlásra, abban biztos nem szerepel a profi webszöveg megírása. A Google kereső is sokkal előnyösebb pozícióban jeleníti meg azokat a weboldalakat, amelyek professzionálisan megírt szövegekkel rendelkeznek.

Az online marketing mérések beállítása

Enélkül nem is lehetne elkezdeni, hiszen honnan tudom, hogy mit csinálok jól, vagy rosszul? Hogy teljesít a hirdetésem, hányan és honnan jöttek, mi történt. Kész vakrepülés az egész, de egy olcsó weblap készítés a mérés beállításait nem mindig tartalmazza.

A Google Tagmanager nagyban megkönnyíti mindennek az elvégzését, ezt mi alapból javasoljuk mindenkinek, vannak a beillesztéséhez jól használható, ingyenes bővítmények, melyeket a WordPress weblap készítés során érdemes használni.

Gyorsaság, betöltődési sebesség

Senki nem szereti a lassú weboldalakat. Ha nem tölt be, a felhasználó hamar otthagyja, nem fog időt szánni rá, hogy talán egyszer lát valamit. A lassú oldal nem termel hasznot, nem is érdemes hirdetni, sőt, a keresőben sem fog előre jutni. Az oldalt itt lehet gyorsan letesztelni.
Az a jó hír viszont, hogy megfelelő beállítással egy WordPress weblap remekül gyorsítható.

Végül pedig a fejlesztő maga

Ideális esetben akkor sem engedi el az ügyfele kezét, ha már átadta az oldalt. Érdemes rendszeres karbantartást kérni, átnézetni az oldalt. Ez egy jó munkakapcsolat kell hogy legyen, hiszen a weboldal készítője bizalmi ember: a cég online elérése, forgalma részben rajta is múlik.

A profit az különbözteti meg az amatőrtől, hogy ez a hivatása, van benne gyakorlata és elérhető. Aki ma ezt csinál, holnap azt, azzal nem alakulhat ki bizalmi a viszony és ez a weboldal teljesítményén is látszani fog.

Olcsó WordPress weblap készítést sokan keresnek

De a kedvezőnek tűnő ár az csupán tanulópénz lesz ahhoz képest, amit a hibák korrigálására fog a későbbiekben költeni. Ami olcsó, az nem biztos, hogy egyben jó is. Igaz ez a kocsikra és a weblap készítésére egyaránt.

Ha szeretne jól hirdethető, gyors és szép weblapot, vagy felújíttatná a meglevő oldalát, akkor a hirdetéskezelés előtt elkészítjük Önnek.